Magistrații europeni, îngrijorați de implicarea SRI în justiția din România

Magistrații europeni, îngrijorați de implicarea SRI în justiția din România
Publicat: 26/11/2015, 14:42
Actualizat: 31/01/2018, 08:24

„Lipsa unei dezbateri publice referitoare la aceste chestiuni importante pentru independența justiției este de natură a slăbi democrația din România”, consideră liderii MEDEL.

Aceștia s-au declarat „șocați” de faptul că CSM a cosiderat că declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă – „instanțele reprezintă un câmp tactic pentru SRI” – nu afectează independența justiției.

„Încă și mai șocant este că CSM a folosit la deliberări note clasificate ale SRI, prin care acesta își explică implicarea în procedurile judiciare. Utilizarea acestor note inaccesibile publicului îngrădește dreptul cetățenilor români la un proces echitabil și aruncă și mai multă îndoieală asupra independenței justiției din România”, se arată în textul rezoluției.

MEDEL consideră foarte important ca toate legile, regulamentele și convențiile referioare la administrarea justiției trebuie să fie accesibile publicului. Ei consideră inadmisibil faptul că nici judecătorii nu au acces la informațiile care privesc relația dintre procurori și serviciile secrete sau la modul în care serviciile operează în instanțe, unde nici măcar nu ar trebui să fie prezente. Acest fapt ridică serioase probleme în ceea ce privește modul de administrare a justiției în România.

Magistrații europeni amintesc cât de necesară este transparența absolută în sistemul judiciar și rolul de garant al independenței și transparenței pe care îl are CSM. Aceste premise sunt fundamentul încrederii publicului în justiție.

Un alt punct atins de MEDEL este neelucidarea existenței unor agenți acoperiți printre magistrați. În rezoluție se amintește problema Consiliului Suprem de Apărare a Țării, care nu a furnizat informații privind activitatea de verificare a declarațiilor magistraților că nu sunt agenți acoperiți ai vreunui serviciu secret.

MEDEL a atras atenția și asupra faptului că SRI a recunoscut în raportul de activitate pe anul 2014 că acționează permanent pentru a examina calitatea și consistența informației care ajunge la parchete, dar și acuratețea argumentației juridice și, respectiv, relevanța probelor.

O ingrijorare suplimentara pentru magistratii europeni a fost provocata de recunoasterea SRI-ului din raportul de activitate pe anul 2014 ca acest serviciu de informatii actioneaza permanent pentru a examina calitatea si consistenta informatiei adresate parchetelor, acuratetea argumentatiei juridice si, respectiv, relevanta probelor. Acest lucru este interzis de lege.

Magistrații europeni consideră că lipsa dezbaterii publice, ezitarea mass media de a discuta și investiga aceste aspecte importante și reacțiile sporadice ale societății civile slăbesc democrația din țara noastră. MEDEL amintește și de legea „Big Brother”, care a fost adoptată fără nicio dezbatere publică sau parlamentară și cu o reacție insuficientă a societății civile și a mass media.

MEDEL face apel către autoritățile române competente pentru a clarifica aspectele privind implicarea serviciilor secrete în justiție.

Magistrații europeni afirmă că vor susține în continuare demersurile judecătorilor și procurorilor români pentru apărarea independențe justiției și că vor informa instituțiile europene despre situația gravă din România.

Reprezentantul României la întâlnirea de la Chișinău a fost Diana Gibrovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România.

Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Cine este principalul suspect în cazul fetiței găsite moartă într-o râpă. A fost ridicat de...
Cum arată Prințesa Kate Middleton acum, la 2 luni după ce a început chimioterapia. Unde...
FOTO. Are 75 de ani, dar arată ca la 30, are o avere impresionantă și...
Mama fostei campioane olimpice la gimnastică a murit duminică într-un accident rutier
„Să fie conștienți cu ce se joacă.” Putin amenință că va lovi țările din Europa...
Sebastian Dobrincu a dat-o uitării pe Ioana Ignat și s-a lăsat anturat la prima strigare...
'Avea inima de PIATRĂ'! Afecțiunea medicală RARĂ de care suferea bărbatul
Ultimele imagini cu micuţa Raisa în viaţă. Copila ar fi fost ucisă de verişorul ei...
El e criminalul Raisei! Polițiștii l-au săltat și l-au dus la audieri
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei. Polițiștii l-au reținut și dus la audieri....
Vântul le-a dezgolit pe divele din România! Nu au avut nicio şansă în faţa naturii!...
Rovinieta își păstrează valabilitatea dacă schimbi numărul de înmatriculare?
Una dintre cele mai frumoase biserici gotice târzii din Transilvania va fi restaurată
ERUPȚIE MONSTRU pe Soare! Radiații și PLASMĂ în drum spre Pământ
Volodimir Zelenski, la un pas să fie ucis. A fost trădat. Cine plănuia să-l omoare
Cine este principalul suspect în cazul morții Raisei din Dolj. Este vorba despre cineva din...
Armata, din nou obligatorie? Ce se întâmplă dacă cineva îl refuză: „Un viitor mai periculos”
Cristina Șișcanu și Mădălin Ionescu, acuzați că mimează fericirea în mediul online! Cum se înțeleg,...
Cum s-a ferit Smiley de scandaluri: ”Nu prea mă cert cu lumea în general”
BANCUL ZILEI. Bulă: - M-am certat urât cu soacră-mea aseară. Am vrut să-i fac un...
O substanță din rodii ar putea ajuta la prevenirea bolii Alzheimer
×